top of page

Bron van duurzame tips

Het begon ermee dat ik rond 2015 koos voor een fair fashion jurk in plaats van mijn standaard merk. Na het zien van een documentaire over de kledingindustrie en haar impact wilde ik daar niet meer klakkeloos aan bijdragen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar eerlijke kledingmerken die bij mijn stijl passen. Heel wat jaren later is mijn kledingkast nu gevuld met eerlijke kleding en met kledingstukken die ik al had. Die laatste zijn niet zozeer 'fair', maar ondertussen wel duurzaam omdat ik er lang mee doe. 

 

Ondertussen keek ik ook wat ik in de badkamer kon veranderen, in de keuken en aan schoonmaak-producten. Voor ik het wist werd ik me nog bewuster van ons eetpatroon, van het voer dat we aan onze katten en tuinvogels geven, van ons koopgedrag en van de invloed die ik heb met petities tekenen of een aandeel in een oliebedrijf hebben. Dit zorgt ervoor dat ik het steeds gewoner vind om duurzame(re) keuzes te maken en merk ik dat ik er blij van word. Want merken dat ik invloed en controle heb, zorgt voor een goed gevoel!

 

Natuurlijk gaat het niet altijd makkelijk, doe ik het niet perfect en schiet ik soms in een oude gewoonte. Want gewoontes veranderen en daarmee andere of duurzamere keuzes maken, kost gewoon tijd en gaat niet in een keer goed. Dat is ook de reden dat je hier tools vind die je helpen met je gedrag te veranderen. Deze hulpmiddelen heb ik zelf hard nodig (gehad). De reden dat ik gemotiveerd blijf, is omdat ik heb uitgezocht waar mijn voetafdruk uit bestaat, waar ik veel impact mee maak en daardoor ook gelijk weet waar ik het meeste resultaat kan behalen. 

Mijn drie belangrijkste tips

Onder duurzame tips vind je al mijn tips, maar de drie belangrijkste zijn:

1) Richt je op jouw stem in het groene orkest, niet op anderen

2) Begin met dat wat je leuk vindt om te veranderen

3) Houd altijd de top 5 van grootste impacts in gedachten

En als laatste: heb veel plezier met verduurzamen!

bottom of page