top of page

Bosje droogbloemen

Bijgewerkt op: 1 jun.

Een bos droogbloemen in een vaas zorgt voor een groene lach:

  • de bos bloemen blijft lang mooi (mits je geen kat hebt die eraan gaat zitten)

  • minder impact op het klimaat dan verse bloemen

  • ze kunnen in elke plek van het huis staan

Gekocht bij het plaatselijke Tuincentrum Peer en cadeau gekregen via de plaatselijke bloemist

Droogbloemen zijn favoriete bloemen van mij geworden. Ik had er voorheen nooit zo bij stil gestaan, maar bloemen hebben een behoorlijke impact op het klimaat. Vooral als het bloemen zijn uit de verwarmde kas of uit het buitenland. In de eerste instantie vond ik het niet zo leuk om erachter te komen dat een mooie bos verse bloemen niet zo goed is voor mens en natuur. De meeste bloemen worden gekweekt met bestrijdingsmiddelen of er worden wat chemische stofjes en trucjes toegepast om ze langer mooi te houden. En als de bloemen uit een verwarmde kas komen of uit het buitenland dan zorgt dat ook voor een behoorlijke CO2 uitstoot.


Om deze redenen ben ik gestopt met een verse bos bloemen in de vaas. Maar geen bloemen is ook niet heel erg leuk en dus kwam ik op het alternatief van droogbloemen.


Nadat we zelf wat verschillende droogbloemen hadden gekocht en dit leuk in vazen hadden gezet, kwam ik erachter welke voordelen droogbloemen voor mij hebben:

  • Ik ben niet heel erg goed in het verzorgen van bloemen en planten. Op de een of andere manier vergeet ik om het water te verversen of staan ze teveel in de zon waardoor ik er niet zo lang plezier van heb. Hier voel ik me dan wat schuldig over en dat is nu met droogbloemen niet meer aan de orde

  • Als ik ben uitgekeken op een bepaalde samenstelling van bloemen dan wissel ik wat en leg ik de andere droogbloemen opzij. Zo heb ik toch elke keer een andere bos

  • Sinds we twee jonge, nieuwsgierige katten hebben, kunnen we niet zomaar makkelijk overal een vaas met bloemen neerzetten, want zij vinden dit veel te interessant. Nu staan de bloemen een beetje op een rare plek. In een donker hoekje of ergens bovenop een plank, maar dat maakt de bloemen niet uit

Minder impact

Met droogbloemen heb ik minder impact op het klimaat, omdat ik er heel veel langer mee doe. De bloemen die op de foto's ziet staan, hebben wij al één tot anderhalf jaar.


Wil je toch verse bloemen, dan kun je kiezen voor bloemen met een biologisch keurmerk en fairtrade. Of je kweekt zelf biologische bloemen in de tuin of je haalt bloemen van het seizoen uit een pluktuin in de buurt. Dat is dan beter.


Meer info

Voor meer informatie lees het artikel van Thuis bij Stella en Milieucentraal


Veel bloemenplezier!


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.

bottom of page