Een regenton in de tuin zorgt voor een groene lach:
gratis water voor planten in de tuin en binnen
reservewater voor als de waterleiding tijdelijk is afgesloten
water beschikbaar in droge tijden
Ergens online zo'n 8 jaar geleden gekocht. Nu zouden we het tweedehands kopen of meedoen met een actie van de gemeente
Een regenton hebben, is uiteindelijk een simpele manier om regenwater op te vangen. Maar deze plaatsen, kost wel even wat moeite waardoor ik dit toch een Bezige Bij tip noem. Door regenwater op te vangen bespaar je op leidingwater wanneer je de tuin wil besproeien en zorg je voor een voorraad water in droge tijden. Naast het water uit de regenton gebruiken voor je tuin kun je hiermee ook je ramen, auto en fiets wassen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat we er weinig mee wassen. Wel kwamen we erachter dat een regenton ook handig is wanneer er tijdelijks iets met de waterleiding is. Zo hadden we emmers water getapt zodat we toch water hadden voor het toilet en om iets een beetje af te spoelen. Let op: regenwater uit de ton kun je niet gebruiken om zelf van te drinken.
Met een regenton bespaar je honderden liters kraanwater per jaar!
Regenwater opvangen
Als je er goed over nadenkt, is het best zonde om regenwater via het dak en de regenpijp weg te laten lopen. Als je een regenton of meerdere er tussen zet, vang je het water op om dit op een zelfgekozen tijdstip te gebruiken. Alhoewel ik wel wat kan klussen, zal ik niet zelf uitleggen hoe je een regenton plaats, want anderen zijn daar veel in. Zoek op internet naar 'regenton aansluiten' en je krijgt verschillende filmpjes en stappenplannen te zien.
Het stappenplan van Milieu Centraal is duidelijk beschreven terwijl Natuurmonumenten een filmpje hiervoor heeft gemaakt. Je kunt ook een installateur vragen.
Extra tip (ook voor onszelf bedoeld): leeg de regenton op tijd en voor het gaat vriezen om stress te voorkomen
Regenwater afkoppelen van riool
Naast het opvangen van regenwater in een ton waarbij je het teveel aan regenwater via de regenpijp naar het riool stuurt, kun je er ook voor kiezen om de regenpijp af te koppelen van het riool. Hiermee verdwijnt het regenwater van je dak niet in het riool, maar gaat het de grond in. Het afzagen van de regenpijp, het liefst dicht bij de grond, is niet zo moeilijk, maar je moet wel maatregelen nemen om het regenwater van je dak op een andere manier op te kunnen vangen:
1) plaats infiltratiekratten in de grond of zorg voor een wadi (een lager gelegen deel in de tuin waar het water naartoe kan)
2) check het soort grond in je tuin en het grondwaterpeil. Zandgrond kan gemakkelijk water opnemen terwijl kleigrond dat niet doet. En als het grondwaterpeil hoog is dan kan de tuin niet veel water opvangen. In de Achterhoek hebben we over het algemeen zandgrond en is ons grondwaterpeil (te) laag.
3) let als laatste op de materialen van je dak en de dakgoot om zeker te zijn dat het water niet vervuild is. Naast asbest kunnen geïmpregneerd hout en metalen zonder een coating als koper en zink het water vervuilen.
Ook hiervoor heeft Milieu Centraal een stappenplan gemaakt.
Nog meer tips en verwijzigingen
Voor meer regenton tips kijk bij weetvanwater.nl
Voor subsidieregelingen kijk bij dit overzicht van vanafhier.nl
Voor de regentonactie van de gemeente Doetinchem kijk bij weetvanwater.nl/doetinchem
Veel regentonplezier!
Disclaimer: deze blog is mede op verzoek van de gemeente Doetinchem geschreven. Er zit geen sponsoring of affiliate links achter. Ik ben over dit onderwerp enthousiast en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.
Kommentare