top of page

Consuminderen met de Noodzaakmeter

Bijgewerkt op: 31 mei 2022

De noodzaakmeter zorgt voor een groene lach:

  • Creëer overzicht met wat je wel en niet koopt

  • Beloon jezelf met je niet-aankopen

  • Ga bewust om met je (wel-)aankoop

De noodzaakmeter is hier gratis te downloaden. Download en print om ermee aan de slag te gaan.


Deze noodzaakmeter hebben we in de eerste instantie voor onszelf bedacht. Onze onderlinge afspraak om niet zo snel en gelijk iets te kopen, werkte niet echt. Voor een aankoop hadden we het er wel even over of het echt nodig was en kozen dan voor het zo duurzaam mogelijke. In een schriftje noteerden we de aankoop om zo nog wat bewuster te zijn van het kopen, maar het werkte niet. We vonden alles noodzakelijk en bleven op de oude voet doorgaan, alleen hadden we daar nu een lijstje van. Dat moest dus anders! Geïrriteerd en al kwamen we uit op een schaalverdeling van 1 tot 10 en ruimte om de wel- en niet-aankopen te noteren. Nu kunnen we blij aan de slag om te consuminderen.


Het meest duurzame is namelijk om zo min mogelijk spullen te kopen. Spullen zorgen voor behoorlijk wat impact op het milieu. Natuurlijk verschilt het per artikel wat de impact is, maar uiteindelijk is het simpelweg minder spullen = minder impact. En waarschijnlijk weten we dat ergens wel, maar is de verleiding om te kopen (zowel nieuw als tweedehands) te groot of meen je net zoals wij dat het echt nodig is.


Zeg nou zelf, 10 producten voor kattenvoer en water is toch echt nodig bij 2 katten... 2 katten, geen dozijn hè...


Na deze foto hebben we wat bakjes aan het asiel gegeven. Het is gewoonweg zonde om het hier te houden. En ik kan wel redenen geven, maar uiteindelijk heb ik geen enkel excuus, ook niet waarom we het toen hebben gekocht.


Ik kan me dan ook indenken dat het met kinderen nog lastiger is. Op naar de noodzaakmeter!


Hoe werkt het?

  • Download de noodzaakmeter gratis en print uit op liggend A4 formaat.

  • Bepaal of je jezelf of je hele gezin als een Groentje (beginner), Bezige Bij (gevorderde) of Eco Topper (ervarene) ziet.

  • Sta je op het punt iets te gaan kopen? Wijs dan op de schaal van 1 tot 10 aan hoe noodzakelijk je de aankoop vindt.

  • Score je als Groentje een 6 of 7, als Bezige Bij een 7 of 8 en als Eco Topper een 8 of 9? Ga voor die koop en noteer het in de kolom 'wel gekocht'. Kijk hoe duurzaam mogelijk je de koop kunt maken en of je iets uit huis weg kunt doen ter vervanging en voorkoming van een vol huis.

  • Score je lager dan hierboven genoemd? Koop het niet en noteer het in de kolom 'niet gekocht'. Het is belangrijk om het te noteren, want dat kan net zo goed een voldaan gevoel geven als wel kopen. Vind je het een mooi niet-gekocht lijstje? Vier het dan!

Veel consuminderplezier!


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.



bottom of page