top of page

Mijn verborgen impact

Bijgewerkt op: 1 jun. 2023

De test op mijnverborgenimpact.nl zorgt voor een groene lach:

  • het brengt je eigen impact in kaart

  • het geeft een duidelijk overzicht van je impact

  • het zorgt ervoor dat je effectief kunt verduurzamen

Deze test kun je gratis doen op mijnverborgenimpact.nlVia de site mijnverborgenimpact.nl kun je ontdekken wat jouw impact op de planeet is, inclusief de verborgen impact waar je geen weet van hebt. Ik vond de uitslag trouwens behoorlijk confronterend, want ik dacht dat ik al best goed bezig was. Na de test bleek ik alleen een grotere voetafdruk te hebben dan ik had gedacht en bijna 2 aardes nodig te hebben. En de gemiddelde Nederlander heeft 3 aardes nodig... werk aan de winkel dus!


Hoe werkt de test

Ga naar www.mijnverborgenimpact.nl om de test te doen. Er worden gegevens van je gevraagd in 10 verschillende categorieën (eten & drinken, vlees & vis, zuivel & eieren, kleding, spullen, wonen, badkamer, auto, vliegen en openbaar vervoer) die je globaal of gedetailleerder kunt invullen. Het is daarbij handig om het volgende alvast bij de hand te hebben of te bedenken:

  • inschatten hoeveel kleding en textiel je koopt

  • inschatten hoeveel spullen je koopt

  • hoe groot je woning is

  • hoeveel elektriciteit en gas je per jaar verbruikt

  • inschatten of klokken hoelang je onder de douche staat

  • inschatten of achterhalen hoeveel kilometers je met de auto rijdt

  • bedenken hoeveel kilometers je met het openbaar vervoer aflegt

Nadat je alles hebt ingevuld zie je het resultaat van jouw impact. Wil je jouw voetafdruk verkleinen begin dan bij de grootste impacts. Wanneer je jouw grootste impacts verkleint behaal je namelijk gelijk veel resultaat:)


Mijn groene voornemen voor 2023

Het bovenstaande plaatje is mijn wens en voornemen voor 2023. Om tot dit resultaat te komen, heb ik de test iets anders gebruikt en gedaan alsof ik al weinig impact heb met spullen, kleding en autogebruik. Met mijn werkelijke impact qua huis en eten erbij heb ik kunnen uitvogelen hoeveel spullen en kleding ik in een jaar kan kopen en hoeveel kilometers ik kan maken om binnen 1 aarde te blijven.


Dit betekent voor mij dat ik € 800 per jaar aan spullen kan besteden en 4 stuks kleding (à 400 gr) per jaar kan kopen. En zo'n 2500 kilometer per jaar kan rijden. En daarmee zou ik op 1 aarde uitkomen.


Dit klinkt als zo'n groot onhaalbaar voornemen waarvan je weet dat dit heel lastig is om vol te houden. Toch ga ik het proberen, want dat activistische stemmetje in mij schreeuwt hard, maar dan wel met een lach.


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.

Comments