top of page

Minder autogebruik met de Reiswijzer

De reiswijzer zorgt voor een groene lach:

  • Goed voor je conditie

  • Beter voor het milieu

  • Op een leuke manier bewust worden van je reisgedrag

De reiswijzer is hier gratis te downloaden. Download, print uit en pak hem erbij wanneer je niet al gelijk van plan bent om te lopen of fietsen.

Deze reiswijzer is een beslisboom om je bewust te maken van je reisgedrag. Door even stil te staan hoe je je wil verplaatsen, ben je bewuster bezig met het vervoermiddel dat je gaat gebruiken. Zelf heb ik ook gemerkt dat ik na het beantwoorden van de vragen niet persé uitkom op de auto terwijl ik dat van te voren wel aannam. Zo is deze tool ook ontstaan. Omdat we heel makkelijk de auto pakken en ik mij op een gegeven moment bedacht dat we dit tripje ook wel met de trein hadden kunnen maken.


"Jaloers op mensen die de auto weg hebben gedaan. Juist bij degene die ook niet in de Randstad wonen." Caroline

Mensen die geen auto meer hebben en alles met de fiets of OV doen, daar kan ik wel jaloers op zijn. Vooral als deze personen ook in een dorp wonen waar niet altijd alles dicht in de buurt is of waar je om de paar minuten OV mogelijkheden hebt. De auto gebruiken, is namelijk belastend voor het milieu. Voor het produceren van een auto is energie nodig geweest, voor het rijden van de auto is energie nodig en daarnaast zorgt autorijden voor fijnstof en microplastics die de autobanden achterlaten. Een elektrische auto is op meerdere punten wel duurzamer dan een benzine auto (zie ook dit artikel van Milieu Centraal), maar elke mogelijkheid om de auto te laten staan, is natuurlijk het beste. Daarom deze reiswijzer!


Voordelen

Zoals met zoveel gewoontes verander ik dit in de eerste instantie om het klimaat, maar gaandeweg kom ik er dan achter dat het ook gewoon leuk is om het anders en duurzamer te doen. Zo ook met mijn reisgedrag.


Doordat ik nu meer fiets, heb ik vanzelf een betere conditie gekregen. Ook zijn tripjes met de trein of bus helemaal niet erg, mits dit niet veel langer duurt dan met de auto. Of als het kan, dan zien we het als leuk onderdeel van de reis zelf.


Wanneer een OV-reis echt veel langer duurt dan met de auto dan is de drempel te groot om de auto te laten staan. Zo ook wanneer we met een vol bezette auto ergens naartoe gaan.


Hoe het werkt?

  • Download de reiswijzer gratis en print uit op staand A4 formaat.

  • Hang hem in de buurt van je jas of autosleutels zodat je even stilstaat bij je reisgedrag.

  • Beantwoord de vragen. Hierbij gaat het erom wat voor jou geldt.

  • En ga voor je keuze!

Veel reisplezier!


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.