top of page

Oatly havermelk cappuccino

De haverdrank, barista versie, van het merk Oatly zorgt voor een groene lach:

  • Gemaakt van haver in plaats van koemelk

  • Schuimt net zo goed als cappuccinomelk van de koe

  • Smaakt lekker en is van zichzelf al iets zoetig

Gekocht bij supermarkt Albert Heijn

*groentje in de zin dat het makkelijk is om dit te kopen en te gebruiken, niet in de zin dat het makkelijk is om thuisbarista te zijn.


Dit blog gaat over plantaardige cappuccinomelk terwijl ik er zelf geen ervaring mee heb. Ik drink namelijk geen koffie en heb ook niet de wens om thuisbarista te worden dus deze ervaringen zijn gebaseerd op zeer betrouwbare bronnen (lees: mijn echtgenoot en een vriendin).


Wat is haverdrank?

Haverdrank lijkt op melk, maar is gemaakt van haver. Het heeft ook een witte kleur en is op dezelfde manier vloeibaar. De barista versie is van zichzelf een beetje zoetig wat een lekkere smaak geeft aan de cappuccino. Het heeft natuurlijk niet de smaak van koemelk, maar wat ik van mijn betrouwbare bronnen begrijp is dat helemaal niet erg en is het eerste slokje misschien even wennen. Hierdoor is het dus een mooi plantaardig alternatief voor de koemelk.


Het Zweedse merk Oatly is gespecialiseerd in dranken, yoghurts en smeersels op basis van haver. Zij maken zich sterk om de impact van voedsel te verkleinen, om beter te eten zonder dat het ten koste gaat van de planeet. Ze vermelden bijvoorbeeld de CO2 uitstoot van de haverdrank op hun verpakking (zie rechtsonder op het pak) en dagen hiermee anderen uit de voedingsmiddelenindustrie uit om ook hun cijfers te laten. Ook stimuleren ze de boeren om regeneratieve landbouw toe te passen zodat de bodem zich kan herstellen en niet wordt uitgeput.


Hoe werkt het?

Wat ik zo zie, is dat de haverdrank op dezelfde manier op te schuimen is als cappuccinomelk van de koe. Het ligt even aan je eigen baristakunsten hoe makkelijk dat gaat, want de samenstelling op basis van haver verandert daar eigenlijk niets aan.Meer info

Interview van Change Inc met duurzaamheidsdirecteur van Oatly vind je hier.

Op deze pagina legt Oatly in het Engels uit wie ze zijn.


Veel koffieplezier!


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.