top of page

Ondergoed van bamboe

Bijgewerkt op: 31 mei 2022

Ondergoed gemaakt van bamboe zorgt voor een groene lach:

  • Bamboe heeft minder water nodig dan katoen om te groeien

  • Voor de groei van bamboe zijn geen pesticiden nodig

  • Fijn materiaal dat lang meegaat

Het merk Bamboo basics online gekocht bij bamboobasics.com. Ook te koop bij fysieke winkels


In mijn zoektocht naar duurzamere kledingmerken ben ik uitgekomen bij Bamboo basics voor mijn ondergoed, hemdjes en sokken. En ik ben er fan van. Mijn onderbroekjes blijven lang mooi, zitten heel fijn en als belangrijke reden, bamboe is minder belastend voor het milieu.


Bamboe is een gewas dat veel minder water nodig heeft dan bijvoorbeeld de katoenplant. Het heeft een schors met antibacteriële stoffen waardoor er geen pesticiden nodig zijn tijdens de groei. Tijdens het oogsten blijven de wortels in de grond waardoor erosie wordt voorkomen. De plant groeit razendsnel en houdt meer CO2 vast dan een gewoon bos. De teelt van bamboe heeft dus veel voordelen. Overigens is de bamboe die voor kleding wordt gebruikt niet hetzelfde soort als dat wat de panda eet.


Milieubelastende verwerking

De verwerking van bamboe is (nog) niet heel milieuvriendelijk. Om het betaalbaar te houden wordt er vaak gekozen voor een chemische methode. De ene chemische methode is vergelijkbaar met het maken van viscose. Dit materiaal wordt vaak bamboe viscose genoemd en hiervoor worden sterke chemische oplosmiddelen gebruikt. De andere methode is vergelijkbaar met het maken van lyocell waarbij minder schadelijke chemicaliën worden gebruikt in een gesloten systeem. De chemische stoffen worden hergebruikt en komen niet in het milieu terecht. Deze manier wordt omschreven als Tanboocel bamboo viscose.


Bamboo basics

Waarschijnlijk kun je het al raden dat ik voor Bamboo basics heb gekozen, omdat zij werken met tanboocel. Het ondergoed bestaat niet alleen uit tanboocel, maar ook uit polyamide en elastaan.


Meer info

Vind hier meer informatie over de productie van Bamboo basics.
Meer weten over bamboe en hoe duurzaam dit is? Klik dan op onderstaande artikelen:

Artikel van Soul Stores

Artikel van Change.inc

Artikel van Allesduurzaam.nl


Veel draagplezier!


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.

Comments