top of page

Schoonmaken met waterstofperoxide

Schoonmaken met vaste waterstofperoxide oftewel natrium-percarbonaat zorgt voor een groene lach:

  • Milieuvriendelijk schoonmaak- en bleekmiddel

  • Geen plastic afval

  • Zuinig in gebruik waardoor je er lang mee doet

Het merk La Droguerie écologique online gekocht bij ecomondo.nl

Natrium-percarbonaat of vaste waterstofperoxide klinkt gelijk zo scheikundig dat ik het bijna niet durfde te gebruiken. Er staat dan wel waarvoor je het kunt gebruiken, maar toch was er zo'n stemmetje dat zich afvroeg of het allemaal wel goed zal gaan. En ik kan nu zeggen: het gaat zeker goed en het is fijn spul om mee te bleken of schoon te maken. We gebruiken het voor de witte was als natuurlijk bleekmiddel en om aanslag van thee op de theezeefjes kwijt te raken.


Wat is natrium-percarbonaat of vaste waterstofperoxide?

Natrium-percarbonaat is een verbinding van de stoffen waterstofperoxide en natriumcarbonaat. Waterstofperoxide wordt ook wel zuurstofwater genoemd dat een verbinding is van waterstof en zuurstof. Natriumcarbonaat wordt verkregen uit pekel (als een bron van natriumchloride) en kalksteen (als een bron van calciumcarbonaat). Dit zijn ongeveer oneindige en niet-giftige grondstoffen. Natrium-percarbonaat gaat werken wanneer het in water van 40 graden of hoger wordt opgelost.


Schoonmaken

Naast dat we het als bleekmiddel voor de witte was gebruiken door een eetlepel onderin de wastrommel te strooien (en daarbij ook wasmiddel gebruiken), gebruiken we het ook om de theeaanslag van de theezeefjes makkelijk weg te krijgen. Voor de losse thee gebruiken we dagelijks theezeefjes die na een bepaalde tijd niet meer zo schoon ogen door die aanslag. Met de hand afwassen of in de vaatwasmachine helpt niet hiervoor terwijl een schepje vaste waterstofperoxide wel zorgt dat de aanslag verdwijnt.


In een bak met warm water laat ik de theezeefjes ruim een kwartier weken met wat natrium-percarbonaat en daarna haal ik ze er weer mooi schoon uit. Even afspoelen en ze zijn weer klaar voor gebruik.


Hieronder laat ik je zien hoe makkelijk dat gaat:


Veel schoonmaakplezier!


Informatiebronnen

  • Klik hier over het bleekeffect van natrium-percarbonaat door Chemieleerkracht

  • Klik hier voor uitleg over waterstofperoxide door Wikipedia

  • Klik hier voor uitleg over waterstofperoxide door Chemieleerkracht

  • Klik hier voor het proces van natirumcarbonaat door Chemieleerkracht

Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.

Comments