top of page

Servetten van linnen

Bijgewerkt op: 1 jun. 2023

Linnen servetten zorgen voor een groene lach:

  • Geen tissues of ander afval voor schone handen aan tafel

  • Ziet er sjiek uit (horen we van onze gasten)

  • Linnen of eigenlijk vlas komt uit Europa

Het merk Linen Tales uit Litouwen rechtstreeks online gekocht bij linentales.com (tegelijk met andere linnen producten). Of zoek online naar Nederlandse verkooppunten

Toen we in het voorjaar van 2020, de periode dat we minder te doen hadden, naar ons afval verbruik keken, viel onze blik op de doos met tissues. Op de eettafel hadden we altijd zo'n doos staan voor vieze handen, mond afvegen of als er iets geknoeid was. Lekker makkelijk, een doos met tissues. Maar toen we hier bewust van werden, zagen we ook dat dit voor extra afval zorgt dat best makkelijk te voorkomen is.


Ouderwetse servetten

Die doos met tissues die op de eettafel stond, konden we namelijk zo vervangen voor stoffen servetten. Zo'n servet kun je ook gebruiken voor vieze handen, mond afvegen of snel wat weg poetsen en gooi je gemakkelijk in de wasmachine bij de andere was. Waarom we dat niet eerder hebben gedaan, is best bijzonder, want ik ben opgegroeid met katoenen servetten aan de eettafel. Servetten die ambachtelijk zijn gemaakt door mijn moeder die stof over had van een tafellaken (lees: elk servet heeft een net iets ander formaat).


Wij hebben gekozen voor servetten van linnen, omdat we dit een mooie stof vinden. En omdat het ook een duurzaam materiaal is doordat:

  • linnen van de vlasplant komt en deze plant heeft minder water nodig dan bijvoorbeeld de katoenplant.

  • de vlasplant een sterk gewas is dat weinig hulpstoffen als pesticiden nodig heeft.

  • tijdens de productie van linnen op zich geen chemicaliën nodig zijn.

  • de vlasplant ook in Europa groeit.


Van het merk Linen Tales hebben we uiteindelijk verschillende items in één keer gekocht. Linen Tales is een Litouwens merk waar ook de producten worden gemaakt. De vlasplanten die ze hiervoor oogsten groeien in Europa en ze proberen hun CO2 voetafdruk zo klein mogelijk te houden.


Veel tafelplezier!


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.

Comentarios