top of page

Aandeel in Shell

Bijgewerkt op: 31 mei 2022

Aandeelhouder van Shell zijn, zorgt voor een groene lach:

  • Je hebt invloed op het beleid van Shell

  • Je bent samen met een groeiende groep van nu ruim 8.000 aandeelhouders

  • Je gebruikt je geld op een andere manier

Via Follow This kun je een groen aandeel kopen


Als ik iets lees over grote bedrijven die veel impact hebben op het klimaat dan voelt het soms wat zinloos om bezig te zijn met bijvoorbeeld verpakkingsvrije boodschappen of het verminderen van ons watergebruik. Maar dan komen we iets geweldigs tegen als Follow This en word ik weer helemaal enthousiast. Hoe tof is het om samen met anderen invloed te hebben op het beleid van een groot bedrijf als Shell. Om te horen bij een groep bewuste aandeelhouders die een groene verandering willen afdwingen.


Follow This is een Nederlandse organisatie die de groene aandeelhouders in de olie-industrie vertegenwoordigt. De oprichter Mark van Baal bedacht dat de beste en ook enige manier om een oliemaatschappij als Shell te veranderen is om aandeelhouder te worden. Als aandeelhouder heb je een stem over het beleid. En hoe groter de groep groene aandeelhouders is, hoe meer invloed je hebt. Door samen met andere groene aandeelhouders een klimaatresolutie in te dienen tijdens een aandeelhoudersvergadering dwing je dat bedrijf daarover te stemmen. Is de meerderheid voor, dan moet het bedrijf deze resolutie uitvoeren. Maar ook als er geen meerderheid is, heb je al veel invloed. Het bedrijf moet zich er namelijk wel over uitspreken en vaak leidt dit ook al tot verandering in het beleid.


"The only ones who can convince Shell to choose another course are its shareholders" Mark van Baal, oprichter Follow This


Hoe werkt het?

  1. Koop een groen aandeel (buy a green share)

  2. Kies een oliemaatschappij

  3. Vul je gegevens in en doe je aankoop (kan o.a. via iDeal)


Vanaf dan ben je een lid van Follow This en zullen zij namens jou stemmen. Vanaf € 10,- kun je een aandeel kopen.


Jeroen heeft naar aanleiding van een interview met Mark van Baal een artikel hierover geschreven voor Forbes. Lees zijn Engelse artikel hier.


Veel invloedplezier!


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.