top of page

Eetstijl aanpassen met DIY menu kaart

De Do It Yourself menu kaart zorgt voor een groene lach:


  • Creatief met nieuwe gerechten

  • Goed voor milieu en dierenwelzijn

  • Op een leuke manier bewust worden van je eetgedrag


De DIY menu kaart is hier gratis te downloaden. Download, print dubbelzijdig uit en ga aan de slag.


Een vegetarische (geen vlees of vis) of een vegan eetstijl (geen vlees, vis en zuivel) is goed voor je eigen gezondheid en die van de planeet. Het eten van vlees en zuivel zorgt namelijk voor veel uitstoot van broeikasgassen terwijl je lijf niet perse dierlijke eiwitten of zuivel nodig heeft. Zelf eet ik sinds het najaar van 2021 thuis volledig vegan en daar voel ik mij goed bij. Ook de huisarts constateert gelukkig geen tekorten in mijn bloed. Zo haal ik mijn eiwitten uit peulvruchten als bonen, linzen en erwten, uit noten en uit tofu.


Uiteraard kun je af en toe een klein stukje biologisch vlees of vis en wat zuivel eten wanneer je dit lekker vindt. Maar weet dat het voor je lichaam niet noodzakelijk is en dat er de afgelopen jaren ook veel lekkers is op plantaardige basis. Voor mijzelf was het niet al te moeilijk om over te stappen naar vegan, omdat ik nooit echt een vleesliefhebber ben geweest en niet handig reageer op koemelk. Geen eieren meer gebruiken en dan vooral in baksels vind ik wel lastiger. Ondertussen heb ik daar wel alternatieven voor gevonden.


Overstap naar vegetarisch en vegan

Wil je ook overstappen naar een meer plantaardige eetstijl houd er dan rekening mee dat dat tijd kost. Net zoals dat elke gewoonte veranderen tijd kost. Om je daarmee op weg te helpen en het leuk te houden, heb ik de tool 'DIY menu kaart' (Do It Yourself) ontwikkeld. Op het eerste blad wordt je uitgedaagd om creatief te zijn en zelf alternatieven te bedenken voor vlees-, vis- en zuivelvervangers. Begin bij je drie favoriete gerechten en noteer hoe je die vegetarisch (geen vlees of vis) of vegan (geen vlees, vis en zuivel) kunt maken. Ga na wat erin zit en bedenk hoe je dit kunt aanpassen. Zoek gerust op internet, want er zijn genoeg recepten en experimenteer. Zo eten wij nu bijvoorbeeld stamppot andijvie met zongedroogde tomaatjes in plaats van spekjes. En hebben we cashewnoten spread ontdekt als vervanger voor kaas op een zelfgemaakte pizza. Heb je de smaak te pakken dan kun je natuurlijk drie nieuwe gerechten omtoveren tot vegetarisch of vegan.


Download de DIY menu kaart hier gratis, print dubbelzijdig uit en ga ermee aan de slag!


Scorekaart

Blad twee is gewoon leuk om eens een week bij te houden. Geef in het linkerdeel aan wat je wens of doel is. Hoeveel van de 7 ontbijten in een week wil je vegetarisch of vegan eten? Hoe vaak wil je tussen de middag vega of vegan eten? En hoe zit het met je avondeten? Hoeveel wil je daarvan vegetarisch of vegan maken? Noteer het en kruis in het rechterdeel per dag aan hoe je gegeten hebt. Is het gelukt met je wens?


Veel eetplezier!


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.

コメント