top of page

Familiebezoek vs. vliegtuig

Met familie familie bezoeken zorgt voor een groene lach. Hiervoor is een opsomming geloof ik overbodig.


Met het vliegtuig gaan zorgt niet voor een groene lach:

  • vliegen zorgt voor veel CO2 uitstoot

  • vliegen kost veel brandstof die schaars is

  • vliegen zorgt voor luchtvervuiling


Vaak krijg ik als reactie op een presentatie of tijdens een gesprek te horen dat ik zo open ben. Dat is heel fijn, want open en eerlijk zijn is voor mij belangrijk. En dus ben ik nu ook maar open: dit najaar (november 2023) heb ik gevlogen.Waarom heb je gevlogen?

Dat vraag je je waarschijnlijk nu af. En nee, ik heb geen duurzame manier van vliegen gevonden, die is er gewoonweg niet. Ter compensatie heb ik wel bomen laten planten via Trees for all. En dan een aantal dat een stuk realistischer (en dus veel hoger) is dan de boom via de luchtvaartmaatschappij zelf.


Maar dan nog is het veel beter voor de aarde om niet te vliegen. Vliegen is namelijk heel vervuilend. Zo stoot één opstijgend vliegtuig per seconde evenveel ultrafijnstof uit als 1 miljoen vrachtwagens en kost een retour Bali evenveel olie als een miljoen plastic zakjes. En dit wist ik allemaal al wel, omdat deze vergelijkingen uit de boeken van Babette Porcelijn komen die ik al eerder had gelezen. Toch ben ik gaan vliegen.


Hoe zit dat dan?

In mijn Preek van de Leek maakte ik een vergelijking met zorgen voor de aarde als zorgen voor je familie. En daar zat voor mij de spagaat. Het ging niet om een leuk weekendje weg met z'n tweeën. Het ging om een jubileumfeest van mijn 80+ oom en tante in Portugal. Samen met mijn moeder en broers ben ik naar het feestje gegaan (allemaal zonder partner, dat dan weer wel) en niemand van ons had zoveel tijd in zijn agenda om met de trein of auto te reizen. Hierdoor was het vliegtuig de enige optie. En naast mijn oom en tante omhelzen, zagen we ook weer andere familie waardoor het een reis met herinneringsvolle momenten was. Het was een bewuste keuze ook al weet ik hoeveel impact het vliegen heeft.


Impact van vliegen

Via mijnverborgenimpact.nl heb ik een nieuwe test gedaan met de vlucht naar Porto. Het blijkt dat dit tripje mij ruim 0,2 aarde kost van wat ik in een jaar van de aarde kan vragen. Hierdoor zou ik in theorie minder dan 0,8 aarde over hebben om te wonen, te eten, te douchen, kleding en spullen te kopen en reizen met auto of OV. Dat is een behoorlijk aanslag op mijn dagelijks leven als ik na ga dat ik een derde nodig heb om alleen al te wonen en te eten. Het vliegtuig wil ik dus het liefst vermijden.


Veel wijsheid!


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.