top of page

Invloed met geld via duurzame banken

Bankieren bij ASN bank en Triodos bank zorgt voor een groene lach

  • mijn geld wordt ingezet op een duurzame manier

  • beide banken zetten zich in voor een betere wereld

  • bankieren bij hen gaat net zoals bij andere banken

Online overgestapt naar ASN Bank en Triodos Bank

Aan de ene kant wist ik wel dat ik met de keuze van mijn bank invloed heb op hoe er met mijn geld wordt omgegaan. En aan de andere kant was het lekker makkelijk om te blijven bij de bank waar we waren. Toch zijn we op een gegeven moment, ondertussen al behoorlijk wat jaren geleden, overgestapt naar de ASN Bank voor onze privé rekening. En een jaar geleden zijn we ook zakelijk voor een deel* overgegaan naar de Triodos Bank.


Invloed met je geld

Het bevalt goed om bij deze twee banken te bankieren, want zij gebruiken het geld voor zaken om de wereld beter te maken. Met het geld dat je op een bank hebt staan, wordt namelijk iets gedaan. Met het (spaar)geld dat bij een bank is ondergebracht, verstrekken banken leningen aan bedrijven en organisaties of ze beleggen hiermee in bijvoorbeeld staatsobligaties. En over die leningen en beleggingen ontvangen banken rente waardoor ze geld verdienen met het geld dat er bij hun staat.


Elke bank maakt zijn eigen keuze waar het geld in wordt geïnvesteerd. Veel banken investeren nog in zaken die niet bevordelijk zijn voor de wereld als wapenhandel of bedrijven die betrokken zijn bij corruptie en ontbossing van het Amazonegebied. Andere banken zoals ASN en Triodos investeren het geld in zaken die wel goed zijn voor de wereld. En door voor een bank te kiezen die zijn geld in goede zaken investeert, heb je zo invloed met je eigen geld.


Overstappen naar een andere bank

Overstappen naar een andere bank is goed te doen. Het kost natuurlijk wel even wat tijd om alles te regelen, maar dat had ik er graag voor over.


Zowel ASN Bank als Triodos Bank en elke andere bank bieden een gratis overstapservice aan waardoor de meeste afschrijvingen automatisch worden gewijzigd. In die zin kost de overgang zelf niet veel tijd en ben je vooral tijd kwijt om je gegevens bij de nieuwe bank door te voeren.


Meer info

Wanneer je meer wil weten waar een bank in investeert en welke invloed ze daarmee hebben dan kun je kijken bij de Eerlijke geldwijzer. Een handig overzicht met praktijkscores van elke bank vind je hier.


Veel bankplezier!


*Mijn blog en Green life with a smile zijn onderdeel van een V.O.F waarvoor we helaas niet bij deze banken een rekening kunnen openen. Daarom hebben we gekozen voor de SNS Bank. Die is net als ASN onderdeel van de Volksbank en is daarmee nog steeds één van de duurzaamste keuzes.


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.