top of page

Om de dag douchen

Bijgewerkt op: 8 dec. 2022

Niet meer elke dag douchen zorgt voor een groene lach:

  • Minder water- en energieverbruik

  • Blije huid

  • Minder verzorgingsproducten nodig

Volgens Milieu Centraal ben ik een Douche tijger. Doe hier de test en kom erachter op wat voor dier jij lijkt onder de douche.


Ik was het jaren gewend om elke dag te douchen terwijl bij mij niet elke dag een hele fysieke inspannende dag is. Ik lette er al wel op om de douchekraan niet voluit open te zetten en er niet al te lang onder staan. Ik dacht dat ik daarmee wel goed zat... totdat ik eens ging klokken hoelang ik onder de douche stond en in dezelfde tijd en met dezelfde straal water een emmer ging vullen. Al gauw moest Jeroen met nog een emmer komen en bijna met nog een. Ik bleek 2 emmers water nodig te hebben en dat vond ik best confronterend. Elke dag 2 emmers water dat zo in het doucheputje verdwijnt, omdat ik dat zo lekker vind. Daar kwam dus verandering in waar ik nu blij mee ben.


Minder vaak of minder lang onder de douche staan, bespaart water- en energieverbruik wat scheelt in de kosten en beter voor het milieu is. Daarnaast kwam ik erachter dat mijn huid er wel heel blij om werd, omdat het douchen mijn huid uitdroogt en ik daarna weer wat vettigs op mijn huid smeerde om het te compenseren. Minder vaak onder de douche scheelt bij mij minder vaak een droge huid en dus ook minder crème nodig hebben.


Hoe pak je het aan?

  1. Zet wat emmers klaar in de badkamer. Daar hoef je nu nog niets mee te doen.

  2. Ga douchen zoals je nu gewend bent en klok je tijd. Onthoud ook hoe open je de kraan zet.

  3. Droog je af en trek even wat aan, maar geen sokken.

  4. Pak de emmers erbij, zet je timer aan, draai de kraan open op dezelfde stand en vul de emmers.

  5. Blijf erbij staan en wacht tot de tijd erop zit.


Nu is het aan jezelf om hier een conclusie uit te trekken. Vind je het oké hoeveel water je verbruikt voor het douchen of vind je het teveel? Als dat laatste het geval is, bedenk dan wat je kunt veranderen. Korter douchen, ijskoud douchen, minder vaak douchen? Probeer wat uit, kijk wat prettig voor je voelt, zie de voordelen en begin een nieuw doucheritueel.


PS: Er schijnt ook een trend te zijn om helemaal niet meer te douchen of zeep te gebruiken. Hetkanwel heeft een artikel hierover geschreven. Zover ben ik alleen nog niet. De dagen dat ik niet douche, sta ik voor de wastafel met een washandje en zeep.


Veel doucheplezier!


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.

bottom of page