top of page

Ontkalken met citroenzuur

Met een papje van citroenzuur de wastafel en kraan ontkalken zorgt voor een groene lach:

  • In een paar minuten straalt alles weer

  • Geen chemische middelen nodig

  • Geen plastic afval

Online gekocht bij bag-again.nl zowel eigen merk als La droguerie écologique


Citroenzuur is een super makkelijk goedje om een wastafel, fonteintje en kraan mee te ontkalken. Ik durfde dit soort dingen nooit zo goed te gebruiken, omdat ik me afvroeg of het wel werkt en of het niet het materiaal aantast. Ik heb hierdoor nog best wel lang een of ander ontkalkingsmiddel gebruikt dat wel aangaf op het milieu te letten, maar ook vrij agressief was. Ontkalken met alleen wat azijn hielp niet voldoende, ook als ik het een nacht liet intrekken. We hebben hier te hard water voor. Totdat ik het boek 'Doe het zero' van Jessie en Nicky Kroon las. Zij geven heel veel tips voor een plasticvrij leven en over schoonmaken met natuurlijke ingrediënten.


Citroenzuur is een zuur dat van nature voorkomt in citrusvruchten en een ontkalkende werking heeft. Het is volledig biologisch afbreekbaar en je kunt het verwerken in een recept zoals de wc blokjes of puur gebruiken.


De citroenzuur koop ik een papieren zak en een deel staat droog in de gangkast. Een ander deel bewaar ik in een glazen pot (schoongemaakte augurkenpot) om ervoor te zorgen dat de citroenzuur niet voor gebruik al per ongeluk iets vochtig wordt in de keukenla.


Stralende wastafel en kraan

Om de wastafel, het fonteintje in de wc en de kraan stralend te houden, maak ik nu eens in de zoveel tijd een papje van citroenzuur:

  • Strooi een flinke hoeveelheid citroenzuur in een bakje

  • Voeg een heel klein beetje water toe

  • Meng met een lepeltje en voeg eventueel nog wat water bij wanneer het nog niet een smeerbaar papje is

Dit papje smeer ik uit over de kalkplekken en laat ik een paar minuten intrekken. Daarna ga ik er met een vochtige doek over heen, poets hier en daar iets langer voor een schurend effect en spoel de korreltjes citroenzuur weg in de afvoer. Nu blinkt alles weer!

Ik maak op deze manier al ruim een jaar schoon en heb niet kunnen ontdekken dat onze wastafel en fonteintje van keramiek of de kranen van chroom zijn aangetast.


Veel schoonmaakplezier!


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.