top of page

Starten met een duurzamer leven

Het 'Starterspakket duurzamer leven' zorgt voor een groene lach:

  • Richt je op enkel 3 duurzame keuzes

  • Stap voor stap benadering

  • Noteer de startdatum en geef hiermee jezelf de tijd

Het Starterspakket duurzamer leven is hier gratis te downloaden. Download en print om ermee aan de slag te gaan.

Dit hulpmiddel, het Starterspakket duurzamer leven, is een overzichtelijke samenvatting van hoe wij de afgelopen jaren onze duurzame keuzes hebben gemaakt. In één keer alles aanpakken, gaat niet. Daarvan heb ikzelf gemerkt dat je dan helemaal niets doet, omdat het te onoverzichtelijk, te groots wordt. Maar ik heb gemerkt dat wanneer ik me op een paar keuzes richtte en mezelf hier de tijd voor gaf het lukte om een gewoonte te veranderen naar een duurzamer gewoonte.


Jaren geleden was ik al begonnen om te letten op kleding, op merken die echt duurzaam bezig zijn en verwisselde ik langzamerhand mijn kledingkast naar fair fashion.

Het volgende waar ik me op wilde richten, was de badkamer. Ik wilde af van al dat overbodige plastic in de badkamer. Het is niet zo dat wij nu een plasticvrije badkamer hebben, want soms kies ik bewust voor iets in een (gerecyclede) plastic verpakking. Een tijdje later werd het vanzelfsprekend voor ons om bijvoorbeeld een shampoo bar te kopen in plaats van shampoo uit een fles. En wanneer dat moment was aangebroken, kreeg ik vanzelf zin om weer nieuwe duurzame keuzes te maken en ging ik naar de volgende ruimte, de keuken in ons geval. En op deze manier, door het stap voor stap te doen en de rest in eerste instantie te laten zoals ik altijd deed, hebben we nu door ons hele huis bewuste duurzame keuzes gemaakt. Wat duurzaam is, is soms lastig te zeggen, omdat er zoveel verschillende factoren meewegen. Eén van de factoren die ik in ieder geval belangrijk vind, is dat het bij mij moet passen en dat ik hier bewust over heb nagedacht. Als ik niet achter mijn eigen keuze sta dan wordt het erg lastig om een gewoonte te veranderen.


Hoe werkt het?

  • Download het Starterspakket duurzamer leven gratis en print uit op liggend A4 formaat.

  • Maak 3 duurzame keuzes die je leuk lijken. Je kunt veel inspiratie van deze website halen of ergens vandaan, als je maar 3 dingen kiest die je leuk vindt om mee aan de slag te gaan.

  • Noteer de 3 duurzame keuzes op de stippellijn en noteer je startdatum.

  • Heb je iets gekozen dat dagelijks terugkomt zoals tandpasta tabletjes ga hier dan 6 weken bewust mee bezig. Heb je iets gekozen dat eerder maandelijks terugkomt, wees er dan de eerstvolgende 6 momenten bewust van.

  • Hang het Starterspakket duurzamer leven op een zichtbare plek zodat je er vanzelf vaak aan wordt herinnerd.

  • En als laatste geef jezelf de tijd om te wennen aan een nieuwe gewoonte.

Veel verduurzaamplezier!


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.