top of page

Allesreiniger azijn

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2023

Zelfgemaakte allesreiniger van azijn in glazen fles zorgt voor een groene lach:

  • Geen plastic afval

  • Kies je eigen geurtjes

  • Vrij van onnodige (conserverings)middelen


Voor een fles van 500 ml heb je het volgende nodig:

  • 450 ml kraanwater (of 250 ml bij gebruik van standaard witte azijn)

  • 50 ml 20% azijn van Pieter Pot (of 250 ml bij gebruik van standaard witte azijn)

  • 3 druppels etherische olie tea tree

  • 3 druppels etherische olie citroen


Als ik mijn eigen allesreiniger van azijn maak, voel ik me altijd een beetje zo'n scheikundige in een lab met m'n bruine flacon, trechter en vage flesjes. Erg leuk om te doen. En wat ook leuk is, is dat ik precies weet wat erin zit (uitsluitend natuurlijke ingrediënten), dat ik hiermee plastic afval verminder en dat er minder water wordt vervoerd wat weer CO2 uitstoot vermindert.


Ik maak het als volgt:Hoe werkt het?

Deze allesreiniger ontkalkt vooral en gebruik ik om de gootsteen en kraan, fonteintje in de wc, wastafel en kraan in de badkamer schoon te maken. Ook spuit ik wat op de kookplaat om die weer te laten glimmen en gebruik ik het als snelle wc reiniger. Deze allesreiniger ontvet niet echt, dus daarvoor gebruik ik het blok afwaszeep of allesreiniger van SophieGreen.


Let wel even op waar je de allesreiniger azijn voor gebruikt. Niet alle oppervlakten zijn geschikt om schoon te maken met azijn. Mariska van Be Spoke By You heeft daar een mooi uitgebreide blog over geschreven: Is schoonmaken met azijn effectief?


Waar te koop?

* Bij het maken van deze foto's had ik etherische olie van BeriVita en Balm Balm in huis, maar andere merken vind ik ook fijn. Het ligt er net aan waar ik een bestelling plaats of dat ik in een winkel ben die etherische olie verkoopt. Ik let er op dat het pure etherische olie is en geen gemengde of verdunde soort, en het liefst van biologische oorsprong.


Veel schoonmaak plezier!


Disclaimer: deze blog is niet gesponsord. Er zijn geen affiliate links gebruikt. Ik ben hier gewoon enthousiast over en deel dit graag met jou. Graag tot de volgende keer.